Konala sa posledná rozlúčka so štyrmi príslušníkmi 3. lz v Prešove

15.10.2003 Celý región

Pohreb štyroch príslušníkov 3. leteckej základne (lz) Vzdušných síl SR, ktorí zahynuli minulý týždeň, sa konal 14. októbra s vojenskými poctami v kasárňach S...
Pohreb štyroch príslušníkov 3. leteckej základne (lz) Vzdušných síl SR, ktorí zahynuli minulý týždeň, sa konal 14. októbra s vojenskými poctami v kasárňach Slovenského národného povstania v Prešove, kde sú jednotky 3. lz dislokované.

Smútočný obrad začal presne o 13. hodine, keď na plochu zhromaždišťa pred smútočné obecenstvo priniesli a uložili na pripravené katafalky rakvy s telesnými pozostatkami pilotov 40-ročného Jozefa Sagana, 36-ročného Pavla Gromovského, 34-ročného Petra Nemčíka a palubného technika 29-ročného Slavomíra Semana. Každú truhlu prikrytú štátnou zástavou niesli na miesto poslednej rozlúčky tri páry príslušníkov. Pred nimi kráčali vojaci a držali v rukách fotografiu každého nebohého a vankúš s vojenskými vyznamenaniami.
Veliteľ 3. lz Miroslav Kelemen v príhovore k pozostalým a ku všetkým ďalším prítomným, medzi ktorými nechýbali minister obrany SR Juraj Liška, predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Róbert Kaliňák, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Cerovský, pripomenul bolestnú pravdu. \"Nebo je naším osudom, \" povedal. Túžba dotýkať sa ho bola vlastná aj štyrom dnes už nebohým vojakom, ktorí patrili k najskúsenejším príslušníkom 3. lz. Zaplatili však za jej naplnenie i s vedomím, že prináša riziká, najvyššiu daň - svoj život.
Obrad po hodine ukončili hymnou SR, počas ktorej zazneli výstrely čestnej stráže zo samopalov a preletom trojčlennej skupiny lietadiel L-39.
Rodinné pohreby sa budú konať na želanie pozostalých bez prítomnosti médií v Prešove, Košiciach a v obci pri Humennom.
K nešťastiu došlo vo štvrtok 9. októbra okolo poludnia. Vrtuľník Mi-17 so štvorčlennou posádkou na palube vykonával výcvikový let. Z doteraz neznámych príčin sa za zhoršených poveternostných podmienok zrútil pri obci Pušovce neďaleko Prešova. Katarína Heimschildová z Ministerstva obrany SR prítomným novinárom na smútočnom akte oznámila, že expertízy príčin nie sú hotové. Preto aj nový minister obrany Juraj Liška sa odmietol k čomukoľvek vyjadrovať a hneď po pohrebe odišiel preč.

(jj)
 

Vyberte región